Välja hundras

Att bestämma vad man ska skaffa för hund kan för många kännas svårt! Här har vi samlat några viktiga punkter som kan vara bra att läsa på om och tänka på vid val av hund. 

Välja uppfödare 

Det är viktigt att välja en seriös uppfödare till din hund, där du även kan få råd och stöttning under valpens uppväxt. Åk gärna hem till uppfödaren, träffa personerna och deras hundar för att få en känsla innan du bestämmer dig för att köpa din valp. Tänk på att tiden du lägger ner för att hitta en bra uppfödare får du igen med tanke på hur länge hunden kommer finnas i ditt liv. Gå gärna in på Svenska hundklubbens hemsida för att hitta information om olika raser, kennlar och uppfödare. Vi varnar även för försäljare av smuggelhundar, som ofta har färdats till Sverige under otäcka förhållanden samt att det finns en stor risk för spridning av sjukdomar.


Aktivitet 

Hur mycket tid och intresse finns det att lägga på träning och motion av en hund? Många hundraser kräver mer än långpromenader för att vara nöjda och stimulerade. Oavsett uppskattar alla hundar att på något sätt få arbeta, vare sig det gäller att söka köttbullar på promenaden eller tävla i dragsport eller agility. Man kan även låta hunden få arbeta genom exempelvis trixträning eller att låta den använda sin nos. Oavsett tid och intresse finns det många olika raser att välja mellan och det är viktigt att tänka igenom om du kan erbjuda ett bra hem för just den rasen, fullt av kärlek och omsorg.


Pälsvård 

Hur mycket tid vill du lägga på pälsvård av din hund? Många raser behöver extra omsorg när det gäller att borsta, klippa tvätta och torka pälsen. Det kan därmed vara bra att tänka på hur mycket tid och energi du vill lägga på pälsvård.