UTEKATT

Det finns många för- och nackdelar med att välja att ha sin katt som utekatt. 


Det finns många fler faror utomhus för en katt som är ute själv, det finns en risk att de blir påkörda, får i sig giftiga ämnen, går vilse eller att någon stjäl din katt. Men det finns såklart även fördelar med att låta sin katt vara utekatt. Bland annat kan katten leva ut sina naturliga instinkter såsom att klösa och jaga på ett annat sätt än inomhus. Katten kan också enklare vara meR fysiskt aktiv och upptäcka nya saker. 


Att kastrera sin utekatt hindrar att fler oönskade kattkullar föds. Det finns redan flera katter som behöver hem, se till att det inte blir fler! 


Det finns även många fördelar utöver oönskade kattungar med att kastrera din katt. Till exempel löper det mindre risk för din honkatt att få livmodercancer eller cancer i äggstockarna. Din hankatts urin luktar mindre, det är mindre risk att han hamnar i slagsmål och och han kommer urinskvätta mindre om du väljer att kastrera. 


De flesta katter får också ett jämnare humör, håller sig närmare hemmet och blir ofta mer tillgivna.  


Om din katt skulle springa bort eller vara med om en olycka är det viktigt att man kan hitta åt vem som är ägare till katten. Det enklaste sättet är att microchipa din katt, detta gör du hos din veterinär. Du kan även ha ett katthalsband med säkerhetsspänne på katten där du skriver ditt telefonnummer, det är viktigt att ha ett halsband med säkerhetsspänne så inte katten råkar fastna med halsbandet och gör sig illa. 


Vill du låta din katt gå ut och upptäcka världen men inte släppa den lös går det alldeles utmärkt att lära sin katt att gå i koppel. Välj ut en sele som passar din katt bra, olika selar passar olika katter. Ta med katten in i butiken så hjälper vi till att prova ut en.  


Börja med att vänja katten med selen inomhus, när katten är van med selen och koppel inomhus är det dags att gå ut. Testa öppna ytterdörren och se om katten själv vågar gå ut, i sådana fall är det bara att börja upptäcka världen tillsammans. Vissa katter kan dock tycka det är lite läskigt att ta första steget, då kan du få bära ut katten. Börja gå ut när det är lite lugnare så katten får vänja sig vid att vara utomhus i lugn och ro. Första gångerna räcker det oftast att bara vara ute korta stunder då katten ändå kommer få väldigt mycket nya intryck att processa. 


Ett annat alternativ till att ha katten utomhus är att näta in sin balkong eller uteplats eller att bygga en inhägnad på tomten där katten kan vara utomhus. Viktigt dock är att se till att katten har möjlighet att komma in ifall det blir för varmt eller kallt eller om katten blir skrämd av något.