SKVALLERTRÄNING

Många hundar kan tycka det är jobbigt med hundmöten på promenaderna och det kan vara svårt som hundägare att veta hur man ska hantera detta. Därför är skvallerträning ofta toppen att använda sig av.

Skvallerträning går ut på att du lär hunden att "skvallra" på till exempel andra djur. Vi lär alltså hunden att självmant söka kontakt med oss utan att vi lockar eller kallar på den.

Det första vi behöver göra är att "klicka in" hunden. Det kan du läsa om HÄR.

När hunden vet vad klicket betyder kan du börja använda det på promenader. I början är det viktigt att man ser till att hålla avstånd till allt det spännande hunden kanske reagerar lite väl starkt på för att få ett så lyckat resultat som möjligt.

STEG 1  på promenaden:
Klicka så fort hunden ser något intressant (annan hund, katt, cykel, barnvagn m.m.) och ge hunden godis. I början är det inte säkert att hunden kopplar klicket till godis och då kan du få föra godisen till hundens mun för att påminna den om att klicket betyder godis. I början är det viktigt att vi är snabba mellan klick och godis så hunden inte hinner koppla klicket till något annat. Låt det här steget ta tid, gå inte för nära det spännande för snabbt: håll avstånd och klicka!

STEG 2 på promenaden:
När hunden börjar koppla klicket till godis även på promenaden och börjar kolla upp på dig för att få godis när du klickar kan du testa vänta med klicket en stund och se om hunden självmant söker kontakt med dig när något spännande dyker upp  (annan hund, katt, cykel, barnvagn m.m.). Gör den det så KLICKA OCH BELÖNA MASSOR! Om hunden inte skulle titta upp självmant är det bara att fortsätta med steg 1 och testa steg 2 om några promenader igen. 

Kom ihåg att använda toppenbelöningar som är lätta tugga och svälja och att hålla nog långt avstånd till det spännande. Några uppskattade belöningar kan vara belöningstuber med olika patéer eller annat mjukt godis!