Nymfkakaduan

Art: Serinus Canaria Canaria

Vikt: 23-25g

Könsmognad: 1 år

Ruvningstid: 21 dagar

Livslängd: 10-15 år

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver.

Bor jag med någon så kan vi behöva lite tid att anpassa oss. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka helst inte upp mig de två första dagarna. Efter det vill jag gärna umgås om det sker i en lugn miljö. Jag spenderar gärna mycket tid med dig så vi lär känna varandra. Då känner jag mig trygg! Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Läs mer om mig nedan!

Ursprung

Created with Sketch.

Jag härstammar, som många andra vackra fåglar, från Australien och lever där vilt än idag. Idag är vi en av de vanligaste och populäraste sällskapsfåglarna vi har i Sverige, kanske på grund av våra stora och roliga personligheter. 

Mitt hem

Created with Sketch.

Min bur
Eftersom jag är lite större än till exempel kanariefågeln eller undulaten så behöver jag också en större bur. Den minst tillåtna storleken för min bur är 0,84 kvm, med den längsta sidan av buren minst 1,2m lång. Bor jag med andra, vilket jag gärna gör, så måste vi ha minst 0,1 kvm per fågel. Detta är dock bara en minimistorlek och min bur bör vara större än så för att jag ska kunna leva så naturligt som möjligt. Vi på Djurmagneten hjälper dig gärna hitta en bur som passar din nya familjemedlem. 

I buren vill jag ha finkornig sand eller naturströ som bottenmaterial. Lite speciellt för mig är att jag behöver snäckskal i min bur för min matsmältning. Du kan sprida ut det i min bur så jag får leta eller så ger du mig snäckskal i en skål. Testa och se vad jag föredrar! Bomaterial hittar du hos oss på Djurmagneten.

Städning av buren
Du bör göra rent burgolvet och diska mina skålar dagligen så jag har ett rent och fint hem. Varje vecka bör du dessutom göra en mycket noggrann rengöring av buren. Nytt bomaterial och rengjorda sittpinnar och leksaker är ett måste. Genom att städa min bur ofta så minskar risken för hälsoproblem som gammal mat och gammalt vatten kan leda till.

Kan jag bo själv?

För mig är det viktigt att bo med andra Nymfkakaduor för att stilla mitt sociala behov. Utan kompisar blir jag ledsen och förvirrad. Jag behöver min flock!

Placering

Vart ska du då placera min bur? Jag tål att bo i samma temperaturer som du, men försök att undvika kraftiga temperaturförändringar. Jag föredrar en högre luftfuktighet, som i Australien, så ha gärna dörren till badrummet öppen när du duschar eller låt mig till och med spendera lite tid i badrummet efter du har duschat. Regelbundna duschningar av fjädrarna med vatten i en blomspruta är också trevligt.

Sol och friskluft är härligt tycker jag, men då måste jag också ha möjlighet till en skuggig plats ifall det blir lite för varmt. Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren. Den hjälper oss att hålla oss friska och bilda vårt eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla mig glad och frisk.

Ingen badkruka

I min bur vill jag gärna ha ett badkar, då jag är en vattenbadande fågel. Allt du behöver för att göra min bur till ett hem finner du hos oss på Djurmagneten.

Berikning

Created with Sketch.

Jag och mina kompisar gillar att hålla igång! Vi behöver sittpinnar att flyga och skutta emellan, saker att picka på och mat att leta. Varje dag måste vi också få flyga fritt. Det är riktigt härligt! Dessa beteenden simulerar det vi gör i naturen.

Sittpinnar

Något som är bra att ha i åtanke när man placerar sittpinnarna i buren är att de bör vara långt ifrån varandra så flygsträckan blir lång och att de inte är placerade ovanför där jag äter eller dricker. Det är dessutom bra om sittpinnarna är i lite olika storlekar så jag får variera och träna mitt grepp. Så är det ju i naturen.

Leksaker

Ge mig gärna leksaker i olika färger som håller mig stimulerad. Byt ut dom lite då och då så blir vi inte uttråkade! Leksaker och annat i min bur hjälper dessutom till att slipa ner min näbb och mina klor. Skulle mina klor ändå bli för långa så finns det klotänger specifikt för smådjur. Roliga leksaker och kloklippare hittar du hos oss på Djurmagneten.

Mat

Created with Sketch.

Jag ska alltid ha fri tillgång till pellets och en parakitfröblandning. När jag är ung eller ruggar så kan du blanda dessa två. Ruggning kan du läsa mer om nedan. Som godis kan du erbjuda fröstänger, hirskolvar och fruktblandningar. Vi gillar också färskt gräs vilket man kan odla i en groddbox och erbjuda året om. Fyndigt, va? Foder och godis till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten. 

Känslig mage

Min lilla mage är mycket känslig för nya saker. Var snäll och byt inte mat för ofta, helst inte alls. Frukt och godsaker får du inte ge mig för ofta och då i små mängder. Under den första tiden hos min nya familj bör jag inte få något annat än det jag är van vid. Efter några veckor kan du börja smyga in annat.

Vitaminer

Vi Nymfkakaduor ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att vi byter hela fjäderskruden. Lite som en orm som ömsar skinn! Under denna tid är det viktigt att jag får i mig extra ruggningsvitaminer. Skulle jag börja plocka mig själv på fjädrar så är det ett tecken på att jag har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra mig glad igen. För att hindra mig från att fortsätta plocka kan man spraya bitterspray på fjädrarna. Usch, det smakar inget vidare! 

Visste du att...

Du kan lära din nymfkakadua att prata och härma dig? Det kan ta en del tålamod från din sida men det kan vara ett fint sätt för dig och din fågel att spendera kvalitetstid ihop.

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller en inredningspryl. Ge mig den kärlek, tid och respekt jag behöver så kommer jag bli en social, lekfull familjemedlem. 

 

För fler frågor om Nymfkakaduan, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.