MUSEN

Art: Husmus (Mus musculus)

Vikt: 50-60 gram

Könsmognad:  5-6 veckor

Dräktighet: 20-25 dygn, 10-15 ungar

Livslängd: 1,5 - 2 år

 

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver. Bor jag med någon så kan vi behöva lite tid att anpassa oss. Var gärna runt omkring buren så jag vänjer mig men plocka helst inte upp mig de två första dagarna. Efter det vill jag gärna umgås om det sker i en lugn miljö. Jag spenderar gärna mycket tid med dig så vi lär känna varandra. Då känner jag mig trygg! Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Nedan kan du läsa mer om mig!

Ursprung

Created with Sketch.

Husmusen har sedan länge levt sida vid sida av människan. Musen tror man härstammar från Asien, men tack vare musens goda anpassningsförmåga och reproduktionsförmåga så är denna söta gnagare utspridd i hela världen.

Mitt hem

Created with Sketch.

För att jag ska trivas hos dig behöver jag ha en bur som är minst 0,09 kvm med kortaste sidan på minst 20 cm och minst 0,018 kvm per mus vid grupphållning. Detta är minimimåttet för min bur men jag mår ännu bättre om jag kan få mer utrymme. Vi är duktiga klättrare och är dessutom väldigt snabba. Se därför till att min bur är rejäl och rymningssäker. Allt till mitt hem finner du hos oss på Djurmagneten. 

I min bur vill jag gärna ha mysigt bomaterial att bädda med och gräva i. Dessutom gillar vi att klättra omkring. Därför får du gärna placera saker i min bur som jag kan klättra på, såsom grenar och hus.

Städning av buren 

Minst en gång i veckan måste min bur städas noggrant. Det betyder att matskålar och vattenskålar ska diskas och mitt hus ska rengöras. Jag vill också ha nytt bottenmaterial och bomaterial i min bur så det blir rent och fräscht.

Kan jag bo själv? 

Jag är mycket social och vill gärna bo med andra möss om det är möjligt. Honor går nästan alltid bra att hålla tillsammans och hanar kan gå bra ihop om de växer upp ihop. Det är bra att ge oss många olika gömställen och matplatser så slipper vi bråka om dem. Om vi börjar bråka är det viktigt att du särar på oss så vi inte skadar varandra.

 

Självklart finner du allt du behöver till min bur i din närmaste Djurmagneten-butik. Fråga oss vad din nya vän behöver!

Berikning

Created with Sketch.

Förutom en stimulerande bur så finns det leksaker du kan köpa till mig och mina kompisar. Grenar, hus, stenar och kartonger är också perfekta klätterställningar. Vi möss är väldigt smarta och behöver ha saker att göra. Roliga leksaker till mig hittar du hos oss på Djurmagneten. 

 
Att hantera möss

När du leker och umgås med mig så är det viktigt att komma ihåg att jag är mycket liten och ömtålig. När du lyfter mig måste du först förvarna mig. Tänk om någon skulle komma och lyfta upp dig från ingenstans! Försök att skopa upp mig i dina händer eller låt mig klättra in i ett rör eller liknande, för att sedan låta mig krypa ut i dina händer. Ett tips är att sitta på golvet när du håller i mig så jag inte gör illa mig om jag skulle ramla ner. Ska jag klättra på dig så är det bäst att hålla koll på mig. Det kan vara kul att leka men ibland behöver jag också ha lite lugn och ro. 

Mat

Created with Sketch.

Bra och hälsosam pellets till mig finner du hos oss på Djurmagneten. Pellets är bra då alla bitar ser likadana ut, annars kommer vi välja de godaste och onyttigaste bitarna. Utöver det kan man sprida ut lite blandfoder i buren som berikning. Då får vi gräva och leta vilket kan vara stimulerande. Eftersom vi har en hög ämnesomsättning så måste vi äta lite hela tiden men det är också bra att hålla koll så vi inte blir för stora. Precis som du så gillar jag att äta något extra gott ibland, då kan du bland annat ge mig rumsvarm barnmat eller lite kall gröt. Frukt och grönt är också gott!

 

Ibland kan min lilla mage bli lite orolig. Det är därför viktigt att introducera ny mat till mig långsamt och i små mängder så jag vänjer mig. Ge mig dock aldrig stekt, kryddad eller salt mat. Även citrusfrukter kan vara bra att undvika.

 

Kolla alltid upp om det är säkert för mig att äta något innan du matar mig. 

Visste du att...

Möss känner ytan de går på genom sina morrhår? Med hjälp av sina morrhår skannar djuren sin omgivning och kan orientera sig trots att det är mörkt.

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller ett gosedjur. Ge mig den kärlek och respekt jag behöver så kommer jag bli en del av din familj.

 

För fler frågor om Mössen, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.