MARSVINET

Art: Domesticerat marsvin (Cavia porcellus)

Vikt: 0,8-1,5 kg

Könsmognad: 5-8 veckor

Dräktighet: 59-72 dagar, 2-4 ungar

Livslängd: 5-7 år

 

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver.

Bor jag med någon så kan vi behöva lite tid att anpassa oss. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka helst inte upp mig de två första dagarna. Efter det vill jag gärna umgås om det sker i en lugn miljö. Jag spenderar gärna mycket tid med dig så vi lär känna varandra. Då känner jag mig trygg! Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.


Nedan kan du läsa mer om mig!

Ursprung

Created with Sketch.

Visste du att mitt artnamn marsvin betyder havsgris? Det kommer från att sjömännen hade med sig marsvin på skeppen när de seglade från Sydamerika till Europa. Mina släktingar lever vilt i Sydamerikas bergstrakter, där finns det nio olika arter av oss i naturen. I det vilda lever vi i flockar med ett tiotal djur. Vi tama marsvin kommer alltså från Anderna. Redan för 4 000 år sen tämjde ursprungsbefolkningen i Sydamerika marsvin för att ha dem som husdjur och till mat. När Sydamerika koloniserades av européer, fördes marsvinen till Europa och vi blev snabbt populära som exotiska sällskapsdjur. Riktigt stor spridning som husdjur hos oss fick vi först för hundra år sen.

Mitt hem

Created with Sketch.

Det viktigaste i mitt hem är att jag har en sambo. Vi marsvin behöver bo tillsammans med andra marsvin. En kaninkompis kan inte ersätta det vi har med varandra. Det finns till och med en lag som säger att vi måste bo med minst ett till marsvin. Annars blir vi ledsna!

Vår bur måste vara minst 40 x 75 cm enligt lag, men kom ihåg att detta är minimum för hur liten vår bur måste vara och vi marsvin har gärna en större bur! Då kan vi leva så naturligt som möjligt. I min bur kan du använda Carefresh, toalätt-strö, hampaströ eller alspån som grund. Alspån är bra för att hålla lukten borta.

 

Vi är inte så bra på att klättra och har lätt att ramla ner, undvik därför att ha många våningar eller klättersaker. Försök istället skapa utrymme åt oss på marken.

Berikning

Created with Sketch.

När du och jag ska umgås så är det viktigt att du vet hur du ska hålla i mig på bästa sätt så jag känner mig trygg. Ett bra grepp kan vara att ta ena handen under bröstkorgen, mellan frambenen, och stötta bakbenen med andra handen. När jag väl är i din trygga famn så gillar jag att gosa in mig i dina armveck. Jag är inte en lekfull typ, men gillar att utforska och uppskattar mysstunder med dig. Kom ihåg att vara lyhörd och inkännande kring mig – ibland kanske jag behöver en stund för mig själv. Om jag är lekfull så finns det en hel del leksaker hos oss på Djurmagneten. Jag älskar att springa runt i högt gräs så om du lägger ut halm och tunnlar till oss blir vi jätteglada. Lägg gärna in saker som påminner mig om mitt naturliga habitat, såsom pinnar, stenar och stockar. 

Du kan hitta massa roliga och mysiga saker till min bur hos oss på Djurmagneten. Vi hjälper dig gärna med allt du behöver!

Min mat

Created with Sketch.

Det är superviktigt att vi har fri tillgång till hö. Det måste du fylla på ofta. Höet slipar ner våra tänder som växer hela tiden. Dessutom hjälper höet våra magar att funka som de ska. Utan hö blir vi faktiskt jättesjuka. Hö hittar du såklart hos oss i butik! Sen behöver vi färska grönsaker som tillför C-vitamin till vår diet. Nyttiga och C-vitaminrika grönsaker är gräs, vitkål, paprika och broccoli. Försök introducera ny mat långsamt då min mage är mycket känslig. Komplettera gärna med lite marsvinspellets där alla bitar ser likadana ut då vi har en tendens att välja ut de godaste och onyttigaste bitarna annars. 

Visste du att...

Marsvin är mycket uttrycksfulla? De tjuter, skriker, piper, kuttrar, hackar tänder och till och med sjunger för att uttrycka deras känslor. 

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller ett gosedjur. Ge mig den kärlek, tid och respekt jag behöver så kommer jag bli en social, gosig familjemedlem. 

 

För fler frågor om Marsvinet, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.