Kattens pälsvård

Det är väldigt olika hur mycket pälsvård en katt behöver men något som är bra att tänka på när man får hem en ny kattunge är att vänja den vid både borstning, bad och kloklippning för mest troligt kommer detta behövas göra då och då på din katt. 


Det är inte säkert att du behöver klippa klorna på din katt, har du utekatt är det stor chans att det inte behövs. Men ha för vana att hålla koll på klorna så de inte blir för långa och växer in i kattens trampdyna. Behöver du däremot klippa kattens klor kan du göra såhär:


  • Se till att katten är lugn och aktiverad.
  • Håll tassen så du försiktigt kan trycka ut klon ur dess kapsel.
  • Klipp av yttersta spetsen, klipp lite åt gången så är det enklare inte råka klippa i pulpan.
  • Tips! Det kan vara klokt att bara klippa någon enstaka klo första gångerna tills katten är van att få klorna klippta. Det kan även vara bra att vara två personer när man klipper kattens klor, en som håller och en som klipper. 


Att borsta en katt kan vara ett jättebra tillfälle för lite extra mys med katten, börja gärna när kattungen är liten så den bli van. Att borsta katten är ett bra sätt att få bort lös päls och att hålla tovor borta, har katten redan börjat få tovor finns det många bra spraybalsam man kan använda för att enklare borsta ut tovorna. En kam och en karda är bra att ha hemma!


Att bada en katt kan ibland vara lättare sagt än gjort då de flesta katter inte är så förtjusta i vatten, det är viktigt att inte ha för varmt eller för kallt vatten - prova dig fram och se vilken temperatur din katt uppskattar bäst. Ett bra schampoo och balsam för att katten snabbare blir ren och håller sig fräsch och tovfri längre, vi rekommenderar espree’s kattschampo-och balsam. Erbjud gärna katten gott godis under badet för att uppmuntra den.


När du sedan ska torka katten så gnugga inte för mycket, försöka att klappa pälsen torr med handduken eller använd en fön för att undvika att tova pälsen.