DVÄRGKANINEN

Art: Dvärgvädur, Löwen, Hermelin och blandraser 

Vikt: upp till 3 Kg 

Könsmognad: 3-10 veckor 

Dräktighet: 28-35 dagar, 4-10 ungar 

Livslängd: Beroende på art, men ca 8–10 år 

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver.

Bor jag med någon så kan vi behöva lite tid att anpassa oss. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka helst inte upp mig de två första dagarna. Efter det vill jag gärna umgås om det sker i en lugn miljö. Jag spenderar gärna mycket tid med dig så vi lär känna varandra. Då känner jag mig trygg! Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Nedan kan du läsa mer om mig!

Ursprung

Created with Sketch.

Vi dvärgkaniner är, som man kanske hör på namnet, ett samlingsnamn för olika arter av små kaniner som väger under 3 kg som vuxna. Vi på Djurmagneten säger dvärgkanin för enkelhetens skull men hos oss finner du kaniner från arterna Hermelin, Dvärgvädur och Lejonhuvad kanin, som även kallas för Löwen. Vi har också en del blandraser. Detta betyder såklart att de har olika ursprung och historia.

Kaninens historia

Kaninen blev ett husdjur för cirka 1 400 år sedan, och det var munkar i södra Frankrike som hade tama kaniner. Det sägs att anledningen var att den Katolska kyrkan hade deklarerat att kött från unga kaniner var fisk och därför fick ätas under fastan. Läbbigt, tycker jag! Man såg alltså kaninen mer som mat än en vän från början. Sakta men säkert började man se kaninens söthet och charm, och nu är det en av våra vanligaste husdjur. Dessa kaniner får ni träffa hos oss på Djurmagneten.

Hermelinkaninen

Hermelinkaninen härstammar från den engelska kaninrasen dvärghare och vidareutvecklades i Nederländerna och Tyskland runt förra sekelskiftet. Den är idag en av Sveriges vanligaste tamkaninraser.

Dvärgväduren

Dvärgväduren kom till Sverige 1972 och har alltså inte funnits i Sverige särskilt länge. Den avlades fram i Holland genom att man korsade hermelinkanin med fransk vädur. Den allra första kullen med riktiga dvärgvädurar föddes 1964 i Holland. Dvärgvädur härstammar från Fransk vädur som är en betydligt större ras, med en vikt på över 5 kg.

Lejonhuvad dvärgvädur

Den Lejonhuvade dvärgväduren kom inte långt efter den Lejonhuvade och framställdes troligen i England. Även i Tyskland avlade man fram rasen. Korsningar har troligen skett mellan Lejonhuvad och Dvärgvädur som resulterat i denna fluffiga kaninras. 

Mitt hem

Created with Sketch.

I buren
För min bur finns det en lag som säger att sällskapskaniner ska ha en boyta på minst 0,5 kvm om kaninen väger mindre än 2 kilo och en boyta på minst 0,7 kvm om kaninen väger mellan 2-3,5 kg. Har jag sambos och vi väger mindre än 2 kg så måste vi ha minst 0,3 kvm var. Väger vi mellan 2-3,5 kg så behöver vi minst 0,35 kvm per kanin. Det minsta min bur får vara beror alltså på min storlek och hur många vi är i buren. Dessa mått är dock minimimått och vi kaniner mår mycket bättre om vi kan få ännu större burar så vi kan leva så naturligt som möjligt. Vi på Djurmagneten hjälper dig gärna att hitta en bur till din nya familjemedlem som passar alla kaninens behov.

Ett annat lagstiftat krav är att det ska finnas en sitthylla som jag kan sitta ovanpå och gömma mig under. Jag är ju faktiskt ett flyktdjur som måste ha ett ställe där jag känner mig trygg. Jag måste också ha grovfoder och alltid ha fri tillgång till hö.

Det är viktigt att du hjälper mig att anpassa mig till min omgivning. I min bur bör det även finnas tillgång till skugga. Vi kaniner kan ha svårigheter att hålla nere kroppstemperaturen vilket annars kan leda till att varma sommardagar blir mycket jobbiga för oss. Bor vi ute på vintern så måste vår bur vara upphöjd från marken för att skydda oss från fukt och vi bör även ha material som vi kan värma oss i, tex halm. Annars finns det risk att vi får skador för livet eller till och med fryser ihjäl om det vill sig illa. På vintern bör jag också få nytt, varmgradigt vatten minst två gånger per dygn och en varm sommardag bör du som ägare också vara medveten om mitt vätskeintag. Det är också viktigt att du skyddar mig mot nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur som annars kan skada mig. 

Inte för att skryta, men jag är faktiskt väldigt duktig på att hoppa, som du kanske vet. Det är då bra om min bur tillåter mig att skapa boplatser på både markplan och högre upp. Det är dessutom viktigt att jag får yta till att gräva.

Städning av buren
Minst en gång i veckan måste min bur städas noggrant. Vattenskålar och matskålar ska diskas ur, toaletten och mina sovplatser ska städas ur. Vi kaniner blir faktiskt lätt rumsrena, speciellt om du städar vår toalett lite oftare. Ta också bort allt gammalt strö och spån, skura extra skitiga ytor och fyll på med nya, fräscha material. Medel för rengöring hittar du hos oss på Djurmagneten. 

 

Kaninens hygien

Själv är jag ganska renlig av mig. Jag tvättar min egen päls, så det slipper du göra. Har jag lång päls, som en Lejonhuvad kanin till exempel, så måste du hjälpa mig att borsta min fina man regelbundet. Mina klor ska klippas ungefär en gång i månaden. Var snäll och akta pulpan inne i klon - den innehåller blod och det gör ont om du klipper i den.


Kan jag bo själv?

Jag är en social filur som oftast gärna bor med andra kaniner, annars blir det lätt tråkigt. Självklart finns det dock undantag, som om jag och en annan kanin inte kommer överens eller om kaninerna alla är könsmogna hanar som inte är kastrerade. Då kan det vara bra att hålla oss separerade. Men generellt har jag ett stort behov av social kontakt med andra kaniner!

Berikning

Created with Sketch.

Vet du vad jag skulle vilja ha? Ett inhägnat område utomhus där jag får springa omkring och skutta! Det skulle jag tycka var roligt. Jag gillar också att ha saker i min bur som jag kan hoppa upp och ner från. Det har jag i naturen! Fler leksaker, tunnlar, hus och andra roliga prylar till mig hittar du hos oss på Djurmagneten. 

Min mat

Created with Sketch.

Man bör mata oss dvärgkaniner med foder och små portioner frukt och grönsaker varje dag. Hälsosamt foder hittar du hos oss på Djurmagneten. Det kan vara bra att mata oss med pellets som alla bitar ser likadana ut då vi gärna väljer ut de godaste och onyttigaste bitarna annars. 

Var snäll och introducera mig till ny mat långsamt så min mage hänger med. Det kan dock vara bra att variera min kost så det inte blir tråkigt. Spenat, morot, rödbeta, basilika, selleri, sparris, broccoli, mangold, grönkål och rucola tycker vi oftast är gott! När det kommer till frukter så kan du mata oss med körsbär, kiwi, papaya, persika, jordgubbe, äpple, ananas, melon och vattenmelon. Mums! Se även till att jag alltid har tillgång till fräscht vatten om jag blir törstig. Färsk mat bör inte lämnas kvar i buren eller inhägnande i mer än 24 timmar, eftersom den kan bli dålig. Kolla min bur varje dag efter det.

Hö - en del av min diet

Hö är också en viktig del av min kost och måste alltid finnas i buren. Det är bra för min lilla mage! Dessutom hjälper det att slipa ner mina tänder. Hö hittar du också i våra butiker.


Du får såklart under inga omständigheter mata din kanin med skräpmat eller choklad, eftersom den kan vara giftig. Kolla upp vad jag kan äta innan du ger mig det. Är du osäker kan det vara bäst att skippa det helt. 

Visste du att...

När en kanin tvättar en annan kanin, ett tecken på omtanke, så kommer den även använda sina tänder ibland för att ta bort smuts? Detta är anledningen till att det ibland kan komma små nafs när en kanin slickar dig. Din kanin bryr sig om dig!

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller ett gosedjur. Ge mig den kärlek, tid och respekt jag behöver så kommer jag bli en social, lekfull familjemedlem. 

 

För fler frågor om Dvärgkaninen, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.