Kanariefågeln

Art: Serinus Canaria Canaria

Vikt: 23-25g

Könsmognad: 1 år

Ruvningstid: 14 dagar

Livslängd: 10-15 år

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver.

Bor jag med någon så kan vi behöva lite tid att anpassa oss. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka helst inte upp mig de två första dagarna. Efter det vill jag gärna umgås om det sker i en lugn miljö. Jag spenderar gärna mycket tid med dig så vi lär känna varandra. Då känner jag mig trygg! Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Läs mer om mig nedan!

Ursprung

Created with Sketch.

Jag härstammar, som man kanske hör på namnet, från Kanarieöarna men också från Madeira och Azorerna. Vi har funnits som sällskapsfåglar i över 500 år och avlats fram med betoning på vår sångförmåga. Jag sjunger mycket vackert! Idag är vi väldigt populära som sällskapsfåglar.

Mitt hem

Created with Sketch.

Min bur
Jag har ett stort flygbehov, vilket betyder att jag gärna har en mycket större bur än vad lagen säger är minimistorleken för en fågel i min storlek. Lagen säger att min bur måste vara minst 0,31 kvm stor, med minst 0,03 kvm per fågel om vi bor flera i en bur.I buren vill jag ha finkornig sand eller naturströ som bottenmaterial. Lite speciellt för mig är att jag behöver snäckskal i min bur för min matsmältning. Du kan sprida ut det i min bur så jag får leta eller så ger du mig snäckskal i en skål. Testa och se vad jag föredrar! Bomaterial hittar du hos oss på Djurmagneten.

 
Städning av buren
Du bör göra rent burgolvet och diska mina skålar dagligen så jag har ett rent och fint hem. Varje vecka bör du dessutom göra en mycket noggrann rengöring av buren. Nytt bomaterial och rengjorda sittpinnar och leksaker är ett måste. Genom att städa min bur ofta så minskar risken för hälsoproblem som gammal mat och gammalt vatten kan leda till.

Kan jag bo själv?
Jag är en fågel som gärna vill bo med andra för att uppfylla mitt sociala behov och simulera vårt gruppbeteende i naturen. Burar som passar mig hittar du hos oss på Djurmagneten.

Placering

Vart ska du då placera min bur? Jag tål att bo i samma temperaturer som du, men försök att undvika kraftiga temperaturförändringar. Jag föredrar en högre luftfuktighet, som i Australien, så ha gärna dörren till badrummet öppen när du duschar eller låt mig till och med spendera lite tid i badrummet efter du har duschat. Regelbundna duschningar av fjädrarna med vatten i blomspruta är också trevligt. 

Sol och friskluft är härligt tycker jag, men då måste jag också ha möjlighet till en skuggig plats ifall det blir lite för varmt. Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren. Den hjälper oss att hålla oss friska och bilda vårt eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla mig glad och frisk.

Ingen badkruka

Jag är dessutom en fågel som gillar att bada. Skaffa därför ett fågelbadkar till mig så blir jag glad. Regelbundna duschningar av fjädrarna med vatten i blomspruta är också trevligt. 

Allt du behöver för att göra min bur till ett hem finner du hos oss på Djurmagneten.

Berikning

Created with Sketch.

Jag och mina kompisar gillar att hålla igång! Vi behöver sittpinnar att flyga och skutta emellan, saker att picka på och mat att leta. Varje dag måste vi också få flyga fritt. Det är riktigt härligt! Dessa beteenden simulerar det vi gör i naturen.

Sittpinnar

Något som är bra att ha i åtanke när man placerar sittpinnarna i buren är att de bör vara långt ifrån varandra så flygsträckan blir lång och att de inte är placerade ovanför där jag äter eller dricker. Det är dessutom bra om sittpinnarna är i olika storlekar så jag får variera och träna mitt grepp. Så är det ju i naturen.

Leksaker

Ge mig gärna leksaker i olika färger som håller mig stimulerad. Byt ut dom lite då och då så blir vi inte uttråkade! Leksaker och annat i min bur hjälper dessutom till att slipa ner min näbb och mina klor. Skulle mina klor ändå bli för långa så finns det klotänger specifikt för smådjur. Roliga leksaker och kloklippare hittar du hos oss på Djurmagneten.

Mat

Created with Sketch.

Jag ska alltid ha fri tillgång till mat. Både pellets och speciellt kanariefröblandning funkar för mig. Blanda gärna dessa två när jag ruggar eller när jag är ung. Som godis kan du erbjuda fröstänger, hirskolvar och fruktblandningar. Vi gillar också färskt gräs vilket man kan odla i en groddbox och erbjuda året om. Fyndigt, va? Foder och godis till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Orolig mage 

Min lilla mage är mycket känslig för nya saker. Var snäll och byt inte mat för ofta, helst inte alls. Frukt och godsaker får du inte ge mig för ofta och då i små mängder. Under den första tiden hos min nya familj bör jag inte få något annat än det jag är van vid. Efter några veckor kan du börja smyga in annat.

Vitaminer

Vi Kanariefåglar ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att vi byter hela fjäderskruden. Lite som en orm som ömsar skinn! Under denna tid är det viktigt att jag får i mig extra ruggningsvitaminer. Skulle jag börja plocka mig själv på fjädrar så är det ett tecken på att jag har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra mig glad igen. För att hindra mig från att fortsätta plocka kan man spraya bitterspray på fjädrarna. Usch, det smakar inget vidare! 

Visste du att?

Kanariefågeln blev den första fågeln som domesticerades enbart för att vara sällskapsfågel i vår del av världen? Det skulle dröja ända till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet innan andra fåglar, såsom undulaten, nymfkakaduan och zebrafinken, började användas som sällskapsdjur. 

My business is more than just a job. Each time I take on a new project, I make sure it aligns with my core set of values so I know I can deliver great results.

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller en inredningspryl. Ge mig den kärlek, tid och respekt jag behöver så kommer jag bli en social, lekfull familjemedlem. 

 

För fler frågor om Kanariefågeln, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.