Hundsporter 

Har du en hund med mycket energi eller är du bara sugen på att testa något nytt? Det finns många olika hundsporter du kan välja att både träna och tävla i tillsammans med din bästa kompis. Här har vi samlat kort fakta om några olika grenar.

Lydnad 

I lydnadsklass ska hunden lära sig att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Aktiviteterna går ut på att hämta föremål och hoppa över hinder. I startklass kan koppel användas i momentet följsamhet, resten av aktiviteterna sker utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Agility 

Agility är en fartfylld sport som kräver att din hund har god fysik och en frisk kropp. Du ska föra din hund genom en bana bestående av olika hinder på tid med så få fel som möjligt. Det finns två olika klasser i agility; hoppklass och agilityklass. Skillnaden mellan dessa två klasser är att agilityklass innehåller kontaktfältshinder, medan hoppklassen inte gör det.

Nosework, Spår och Specialsök 


Gillar din hund att använda nosen? I så fall är de här grenarna perfekta för er. Det finns många olikheter mellan grenarna, men en stor likhet är att hunden ska använda sin nos för att

söka fram antingen ett föremål eller personer. I nosework söker hunden efter speciella dofter, exempelvis eukalyptus, lagerblad och lavendel. I spår ska hunden antingen söka upp en person eller ett djur. I specialsök lär man hunden att söka efter ett speciellt föremål, exempelvis Kong.

Bruks 

Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov och alla ekipage behöver genomföra det. På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel. Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra. 

Rallylydnad 

Du och din hund ska tillsammans gå en bana bestående av flera skyltar med olika moment ni ska utföra. Även här krävs bra följsamhet och samarbete mellan hund och förare. Här får du använda både kroppen och språket mycket för att få hunden att utföra de olika momenten. De olika momenten kan exempelvis vara sitt vid sidan, sitt framför, samt att hunden ska gå runt föraren eller backa framför föraren.