GULDHAMSTERN

Art: Guldhamster, Syrisk hamster (Mesocricetus auratus) 

Vikt: 90-150 g 

Könsmognad: ca 6 veckor 

Dräktighet: 15-18 dagar, 5-10 ungar 

Livslängd: 2-3 år 

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver. 


Jag kan behöva lite tid att anpassa mig så de första dagarna måste jag få vara lite själv och anpassa mig till min nya bur. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka inte upp mig för mycket. Jag kan vara lite blyg av mig så ge mig gärna något gott när jag tittar fram så jag vet att jag är trygg. Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Nedan kan du läsa mer om mig!

Ursprung

Created with Sketch.

Guldhamstern kommer ursprungligen från nordvästra Syrien. Arten nämns för första gången 1797 i en bok skriven av två skotska läkare. Den brittiske zoologen George Robert Waterhouse var dock den förste som beskrev arten 1839, och det var även då guldhamstern erkändes som en egen art. Waterhouse valde att döpa arten till Cricetus Auratus som betyder "gyllene hamster" på latin.

1930, nästan 100 år senare, hittade den hebreiska zoologen Israel Aharoni en hona med ungar i Syriens ökenområde. De få som överlevde donerade Aharoni till Jerusalems Hebreiska universitet där man lyckades föda upp ett antal kullar. Då dessa hamstrar var något större än de första som Waterhouse beskrev valde man att kalla dem Mesocricetus Auratus, men de tillhörde förmodligen en och samma art.

Avkommor till de hamstrar som fanns vid universitetet transporterades till laboratorier världen över för att användas i forskningssyfte. Guldhamstern kom till Storbritannien 1931 och till USA 1938.

Idag är det vårt allra vanligaste husdjur!

Mitt hem

Created with Sketch.

I buren
För att jag ska trivas hos dig behöver jag ha en bur som är minst 0,12 kvm med en kortaste sida på minst 25 cm. Detta är minimimåttet för min bur men jag mår ännu bättre om jag kan få mer utrymme. I min bur måste det, enligt lag, även finnas ett hus.  Huset måste vara minst 15 x 15 x 10 cm (längden x bredden x höjden). I huset vill jag bädda med mjukt bäddmaterial. Där kan jag ligga och sova eller ta en stund för mig själv! Jag vill också gärna ha ett sandbad fylld med finkornig sand att bada och gräva i. Allt till mitt hem hittar du hos oss på Djurmagneten.

 

Städning av buren
Minst en gång i veckan måste min bur städas noggrant. Det betyder att matskålar och vattenskålar ska diskas och mitt hus ska rengöras. Du måste också  byta bottenmaterial och bomaterial i min bur så det blir rent och fräscht.

 
Kan jag bo själv?

Till mig behöver du inte skaffa någon kompis. Jag föredrar att bo själv och vi guldhamstrar kan bli riktigt ilskna på varandra om vi måste dela bur.

 
En stabil bur

Jag är äventyrlig av mig och gillar att klättra omkring. Guldhamstrar är skickliga klättrare! Det betyder att jag behöver en stabil, rymningssäker bur som jag inte kan gnaga mig igenom. Ge mig istället annat att tugga på, såsom leksaker och inredning av trä. Självklart finner du även allt du behöver till min bur i din närmaste Djurmagneten-butik. Fråga oss vad din nya vän behöver!

Berikning

Created with Sketch.

Det klassiska hamsterhjulet
På tal om leksaker så gillar jag bland annat hamsterhjul och tunnlar som jag kan springa runt i. Om du köper ett hamsterhjul till mig så finns det saker du måste tänka på. Se till att hjulet är stort nog så att vår rygg håller sig rak när vi springer. Om ryggen böjs i hjulet kommer vi få ont i ryggen. För en guldhamster betyder det att hjulet behöver vara 28 cm i diameter. Eftersom jag har mycket små tassar så kan inte hjulet vara av galler för då kan jag fastna. Fråga gärna oss i butiken om mer roliga prylar till mig! 

 
Att hantera en hamster

När du leker och umgås med mig så är det viktigt att komma ihåg att jag är mycket liten och ömtålig. När du lyfter mig måste du först förvarna mig. Tänk om någon skulle komma och lyfta upp dig från ingenstans! Guldhamstrar kan du lyfta genom att greppa överkroppen med en hand och stötta benen med den andra. Ett tips är att sitta på golvet när du håller i mig så jag inte gör illa mig om jag skulle ramla ner. Ska jag klättra på dig så är det bäst att hålla koll på mig då jag inte har något sinne för hur högt upp jag är, så om jag får klättra för högt kan jag ramla ner och slå mig. Det kan vara kul att leka men ibland behöver jag ha lite lugn och ro. Var snäll och väck mig försiktigt om du vill prata med mig då jag egentligen är naturligt nattaktiv. Annars kan jag bli sur!

Min mat

Created with Sketch.

Bra och hälsosam pellets till mig finner du hos oss på Djurmagneten. Pellets är bra då alla bitar ser likadana ut. Ser inte bitarna likadana ut så kommer jag välja ut de godaste och onyttigaste bitarna och strunta i de lite nyttigare bitarna. Utöver det kan man sprida ut lite blandfoder i buren som berikning. Då får vi gräva och leta vilket kan vara stimulerande.

Godsaker till din hamster
Precis som du så gillar jag att äta något extra gott ibland, då kan du bland annat ge mig: 

 • Gurka
 • Morot
 • Majs
 • Ris
 • Cornflakes
 • Pasta
 • Laktosfri fil och yoghurt
 • Ost

 

Ibland kan min lilla mage bli lite orolig. Det är därför viktigt att introducera ny mat till mig långsamt och i små mängder så jag vänjer mig. Ge mig dock aldrig

 
 

 • Stekt mat
 • Kryddad eller salt mat
 • Mejeriprodukter med hög laktoshalt
 • Svamp
 • Citrusfrukter

 

Kolla upp om det är säkert för mig att äta något innan du matar mig!

Visste du att...

Hamstrar har väldigt dålig syn? De är både närsynta och färgblinda.

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller ett gosedjur. Ge mig den kärlek och respekt jag behöver så kommer jag bli en del av din familj.

 

För fler frågor om Guldhamstern, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in i butiken så hjälper vi er gärna.