GERBILEN

Art: Mongolisk gerbil (Merionus unguiculatus) 

Storlek: ca 50-130 g 

Könsmognad: 8-9 veckor 

Dräktighet: 23-26 dagar, 3-7 ungar 

Livslängd: 2-4 år 

 

När du välkomnar mig till mitt nya hem finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver. Bor jag med någon så kan vi behöva lite tid att anpassa oss. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka helst inte upp mig de två första dagarna. Efter det vill jag gärna umgås om det sker i en lugn miljö. Jag spenderar gärna mycket tid med dig så vi lär känna varandra. Då känner jag mig trygg! Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten. 

Nedan kan du läsa mer om mig!

Ursprung

Created with Sketch.

Vi härstammar från den mongoliska gerbilen som lever på savannen, i bergssluttningar och i öknen. Därför kallas vår art ibland för ökenråtta. Där bor vi under jord i komplexa system av gångar och rum tillsammans med andra gerbiler. Armand David var en fransk missionär som under mitten av 1800-talet gjorde tre resor till Kina och samlade in arter av växter och djur som var okända i västvärlden. År 1866 var han på sin första resa i Inre Mongoliet. Då upptäckte han den mongoliska gerbilen och beskrev arten i sin dagbok som ”gula råttor”. Armand sände tillbaka några exemplar till Frankrikes naturhistoriska museum i Paris för identifiering. Året därpå beskrevs den mongoliska gerbilen för första gången vetenskapligt av Alphonse Milne-Edwards, då under namnet Gerbillus unguiculatus.

Mitt hem

Created with Sketch.

Enligt lag behöver vår bur vara minst 0,12 kvadratmeter. Den kortaste sidan måste vara minst 25 cm. Kom ihåg att detta är den minsta tillåtna storleken på en bur och jag föredrar såklart större yta! Då mår jag bättre och kan leva mer naturligt. Generellt ska vi gerbiler inte ha gallerburar eftersom de ofta börjar gnaga på gallret. Det kan både skada våra tänder och skava bort päls på nosryggen. Dessutom kan vi ta oss igenom mycket små hål, eftersom vi är mycket smidiga. Bäst är att skaffa en hållbar bur utan galler. I buren behöver vi också hus och ställen att gömma oss i. Jag gillar att göra mina gömställen extra mysiga genom att gräva och bädda. Se till att vi inte bor i kallt drag eller i direkt solljus.

Bada i sand?

Bland det bästa jag vet är att bada, fast inte i vatten såklart. Jag vill bada i smådjurssand som rengör min mjuka päls. Ett sandbad behövs alltså i min bur. Får jag önska så vill jag även ha strömaterial att gräva i, minst 1 dm djupt. Det är så roligt och simulerar dessutom mitt naturliga habitat. Även papper kan vara mysigt att bygga med, busa och gosa i, men använd inte bomull! Husdjurssand och annat som kan behövas till min bur finner du hos oss på Djurmagneten.

Kan jag bo själv?

Jag är mycket social, däremot kan jag vara ganska tveksam gentemot lurviga främlingar. Därför vill jag oftast bara bo med andra gerbiler som jag har växt upp med. Det kan gå bra att bo ihop om man tar till lite trix men man får inte tro att man bara kan kasta in två av oss i samma bur utan vidare. Det kan gå illa! Ungar brukar kunna bli vänner livet ut eller skaffa en äldre kompis. Var försiktig när du introducerar oss och var medveten om att du kan behöva köpa ännu en bur om vi inte klickar. 

Städning av buren
Minst en gång i veckan behöver min bur städas noggrant. Vattenskålar, matskålar ska diskas ur, toaletten och mina sovplatser ska städas ur. Eftersom jag gillar att gräva ner min mat kan det vara bra att kolla igenom min bur efter gammal mat oftare än så. Jag kan ha glömt bort den och det är ju inte så fräscht. Medel för rengöring hittar du hos oss på Djurmagneten.

Berikning

Created with Sketch.

Att hantera en Gerbil
Vi är lekfulla små filurer som gillar busa runt och är väldigt snabba. Det kan därför vara bra att komma ihåg att vi är små och ganska ömtåliga. Ett tips är att sitta på golvet när vi leker så du är extra försiktig med mig. Försök inte att greppa mig, skopa istället upp mig med dina stora händer. 

Hamsterhjul till en Gerbil - ja eller nej?

Generellt sätt brukar vi inte använda oss av hamsterhjul. Då hade det ju hetat gerbilhjul, visst? Problemet med dessa små hjul är att de gör så vår svans, som är en förlängning av ryggraden, böjs och kan skadas i längden. Det finns dock stora hjul som gör att min svans inte böjs så mycket. Då kan det vara okej för mig att använda det i måttlig utsträckning. Ett sådant hjul får inte vara gjort av galler och måste ha en solid botten för våra små tassar. Galler gör nämligen att de fastnar och vi kan då skada oss.

Leksaker och andra roliga prylar till mig hittar du hos oss på Djurmagneten.

Min mat

Created with Sketch.

Vi gerbiler är omnivorer, vilket betyder att vi äter allt! Ge oss bra, gerbilanpassad mat så klarar vi oss bra. Det ska vara pellets där alla bitar ser likadana ut så vi inte väljer ut de godaste och onyttigaste bitarna. Du kan använda blandfoder till att träna oss eller för att sprida ut i buren som lite stimulerande berikning. Jag måste äta lite hela tiden för att vår ämnesomsättning är så hög, så om maten är för fet blir vi också feta. Hälsosam pellets till mig hittar du hos oss på Djurmagneten. 

Som lite extra gott vill vi gärna ha lite grönsaker, frukt och lite fullkornsbröd, pasta, ris och kokt potatis. Ge mig aldrig skräpmat, saltad eller kryddad mat, socker, godis, kakor eller andra onyttigheter. Vi är dessutom laktosintoleranta. Lyxa gärna till det då och då med godbitar som du också kan köpa från oss på Djurmagneten!

Visste du att...

Gerbiler är experter på att gräva tunnlar och hålor i marken? Deras tunnlar kan gå hela 1,7 meter ner i marken och sträcka sig 8 meter. Där nere bygger de mathålor, häckningsområden och flyktvägar.

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller ett gosedjur. Ge mig den kärlek, tid och respekt jag behöver så kommer jag bli en social och lekfull familjemedlem. 

 

För fler frågor om Gerbilen, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.