DVÄRGHAMSTERN

Art: Dvärghamster; Rysk vintervit dvärghamster, Campbells dvärghamster Roborovskis dvärghamster Kinesisk hamster och Hybrider mellan dessa.

Vikt: 20-30 g

Könsmognad: ca 6 veckor

Dräktighet: 15-18 dagar, 5-10 ungar

Livslängd: 2-3 år

 

När du välkomnar mig till mitt nya hem så finns det en del saker du måste veta om mig och vad jag behöver. Jag kan behöva lite tid att anpassa mig så de första dagarna måste jag få vara lite själv och anpassa mig till min nya bur. Var gärna runt omkring mig så jag vänjer mig men plocka inte upp mig för mycket. Jag kan vara lite blyg av mig så ge mig gärna något gott när jag tittar fram så jag vet att jag är trygg. Lyxiga godbitar till din nya familjemedlem hittar du hos oss på Djurmagneten.

Nedan kan du läsa mer om mig!

Ursprung

Created with Sketch.

Det finns flera olika dvärghamsterarter som alla lever vilt på stäpper och i halvöknar i Centralasien. Campbells finns framförallt på stäpperna i Kazakstan, ryska vintervita på stäpperna i Sibirien, Roborovskis i halvöknarna i Mongoliet och kinesisk hamster i steniga bergsområden i norra Kina. Kinesisk hamster började användas som laboratoriedjur i början av 1900-talet, de övriga under senare halvan av 1900-talet. Alla dessa arter kan skötas baserat på samma skötselråd. 

Mitt hem

Created with Sketch.

I buren
Om jag ska ha en sambo så behöver vi en bur på minst 0.09 m2 (t.ex. 25x36 cm). Måste vi bo själva så behöver en vuxen dvärghamster 0.045 m2. Detta är ett minimimått men vi har helst större burar än så. Helst bör en ensam dvärghamster ha 30x55 cm, 2-3 hamstrar 40x65 cm och 4 stycken en bur på minst 55x100 cm. I min bur måste det, enligt lag, även finnas ett hus.  Huset måste vara minst 15 x 15 x 10 cm (längden x bredden x höjden). I huset vill jag bädda med mjukt bobaserat material. Där kan jag ligga och sova eller ta en stund för mig själv! Jag vill också gärna ha ett sandbad fylld med finkornig sand att bada och gräva i. Allt till mitt hem finner du hos oss på Djurmagneten.

Städning av buren 

Minst en gång i veckan måste min bur städas noggrant. Det betyder att matskålar och vattenskålar ska diskas och mitt hus ska rengöras. Jag vill också ha nytt bottenmaterial och bomaterial i min bur så det blir rent och fräscht.

 

Kan jag bo själv?
Enligt lag behöver dvärghamstrar bo i par eller i grupp, men ibland kommer vi inte överens och kan börja slåss istället. Det är då viktigt att du som djurägare är beredd att köpa fler burar om det skulle behövas.

 
En stabil bur

Jag är äventyrlig av mig och gillar att klättra omkring. Vi hamstrar är skickliga klättrare! Det betyder att jag behöver en stabil, rymningssäker bur som jag inte kan gnaga mig igenom. Ge mig istället annat att tugga på, såsom leksaker och inredning av trä. Självklart finner du även allt du behöver till min bur i din närmaste Djurmagneten-butik. Fråga oss vad din nya vän behöver!

Berikning

Created with Sketch.

Det klassiska hamsterhjulet
På tal om leksaker så gillar jag bland annat hamsterhjul och tunnlar som jag kan springa runt i. Om du köper ett hamsterhjul till mig så finns det saker du måste tänka på. Se till att hjulet är stort nog så att vår rygg håller sig rak när vi springer. Om ryggen böjs i hjulet kommer vi få ont i ryggen. För en Dvärghamster betyder det att hjulet behöver vara 18 cm i diameter. Eftersom jag har mycket små tassar så kan inte hjulet vara av galler för då kan jag fastna. Fråga gärna oss i butiken om mer roliga prylar till mig! 

 
Att hantera en hamster

När du leker och umgås med mig så är det viktigt att komma ihåg att jag är mycket liten och ömtålig. När du lyfter mig måste du först förvarna mig. Tänk om någon skulle komma och lyfta upp dig från ingenstans! Ta en hand från varje håll och skopa upp mig med båda händerna underifrån. Låt mig gärna nosa på din hand först. Många av oss dvärghamstrar klättrar även upp i handen själv. Ett tips är att sitta på golvet när du håller i mig så jag inte gör illa mig om jag skulle ramla ner. Ska jag klättra på dig så är det bäst att hålla koll på mig då jag inte har något sinne för hur högt upp jag är, så om jag får klättra för högt kan jag ramla ner och slå mig. Det kan vara kul att leka men ibland behöver jag ha lite lugn och ro. Var snäll och väck mig försiktigt om du vill prata med mig då jag egentligen är naturligt nattaktiv. Annars kan jag bli sur!

Min mat

Created with Sketch.

Bra och hälsosam pellets till mig finner du hos oss på Djurmagneten. Pellets är bra då alla bitar ser likadana ut är bra eftersom vi annars kommer välja de godaste och onyttigaste bitarna. Utöver det kan man sprida ut lite blandfoder i buren som berikning. Då får vi gräva och leta vilket kan vara stimulerande.

Godsaker till din hamster
Precis som du så gillar jag att äta något extra gott ibland, då kan du bland annat ge mig:

 • Gurka
 • Morot
 • Broccoli
 • Ris
 • Knäckebröd
 • Pasta
 • Laktosfri yoghurt
 • Ost

 

Ibland kan min lilla mage bli lite orolig. Det är därför viktigt att introducera ny mat till mig långsamt och i små mängder så jag vänjer mig. Ge mig dock aldrig:

 

 • Stekt mat
 • Kryddad eller salt mat
 • Mejeriprodukter med hög laktoshalt
 • Svamp
 • Citrusfrukter

 

Kolla upp om det är säkert för mig att äta något innan du matar mig!

Visste du att...

En hälsosam hamster har gula tänder, inte vita? Detta är ett bra sätt för dig som ägare att kolla din hamsters generella hälsa. 

Sist men inte minst

Jag är varken en leksak eller ett gosedjur. Ge mig den kärlek och respekt jag behöver så kommer jag bli en del av din familj.

 

För fler frågor om Dvärghamstern, kontakta oss på Djurmagneten eller kom in till butiken så hjälper vi dig gärna.