Att träna din hund

Nedan kan du läsa mer om:

  • Hundsporter
  • Vardagsaktivering
  • Skvallerträning


Hundsporter

Har du en hund med mycket energi eller är du bara sugen på att testa något nytt? Det finns många olika hundsporter du kan välja att både träna och tävla i tillsammans med din bästa kompis. Här har vi samlat kort fakta om några olika grenar. 

Lydnad

I lydnadsklass ska hunden lära sig att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Aktiviteterna går ut på att hämta föremål och hoppa över hinder. I startklass kan koppel användas i momentet följsamhet, resten av aktiviteterna sker utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Agility

Agility är en fartfylld sport som kräver att din hund har god fysik och en frisk kropp. Du ska föra din hund genom en bana bestående av olika hinder på tid med så få fel som möjligt. Det finns två olika klasser i agility; hoppklass och agilityklass. Skillnaden mellan dessa två klasser är att agilityklass innehåller kontaktfältshinder, medan hoppklassen inte gör det.

Nosework, Spår och Specialsök 

Gillar din hund att använda nosen? I så fall är de här grenarna perfekta för er. Det finns många olikheter mellan grenarna, men en stor likhet är att hunden ska använda sin nos för att
söka fram antingen ett föremål eller personer. I nosework söker hunden efter speciella dofter, exempelvis eukalyptus, lagerblad och lavendel. I spår ska hunden antingen söka upp en person eller ett djur. I specialsök lär man hunden att söka efter ett speciellt föremål, exempelvis Kong.

Bruks 

Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov och alla ekipage behöver genomföra det. På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel. Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra. 

Rallylydnad 

Du och din hund ska tillsammans gå en bana bestående av flera skyltar med olika moment ni ska utföra. Även här krävs bra följsamhet och samarbete mellan hund och förare. Här får du använda både kroppen och språket mycket för att få hunden att utföra de olika momenten. De olika momenten kan exempelvis vara sitt vid sidan, sitt framför, samt att hunden ska gå runt föraren eller backa framför föraren.

Vardagsaktivering

Alla hundar mår bra av regelbunden vardagsaktivering. Dessutom bygger det en starkare relation mellan dig och din hund. Så, vad kan man göra för att ge sin hund en aktiv livsstil?

Aktivitetsspel och leksaker 

Vill du aktivera din hund enkelt inomhus finns det många aktivitetsspel och leksaker som passar alla hundar. Fyll en kong med våt-eller färskfoder och stoppa in i frysen så får din hund jobba lite extra för måltiden. Det finns även många spel med olika svårigheter där din hund behöver använda hjärnan för att få tag i alla godsaker.

Använda nosen 

Göm gärna godis eller leksaker hemma för att låta hunden leta. Första gångerna låter man hunden se var man gömmer godiset eller leksaken för att börja enkelt. Du kan försvåra genom att låtsas gömma på flera olika ställen medan hunden tittar på. Det gör att hunden faktiskt måste leta. Tillslut kan du låta hunden sitta i ett annat rum medan du gömmer godiset eller leksaken. 

Klickerträning 

En klicker är toppen för att signalera att din hund har gjort rätt. Klicker går sedan att använda i all hundträning ni tar er för. Börja med att enbart klicka och ge godis för att hunden ska förstå att klicket betyder belöning. Sedan kan du använda klickern för mer komplicerade trick eller sporter. En kölicker är även väldigt effektivt att använda vid skvallerträning.

Skvallerträning

Många hundar kan tycka det är jobbigt med hundmöten på promenaderna och det kan vara svårt som hundägare att veta hur man ska hantera detta. Därför är skvallerträning ofta toppen att använda sig av.

Skvallerträning går ut på att du lär hunden att "skvallra" på till exempel andra djur. Vi lär alltså hunden att självmant söka kontakt med oss utan att vi lockar eller kallar på den.

Det första vi behöver göra är att "klicka in" hunden (det kan du läsa mer om ovan, under Vardagsaktivering). När hunden vet vad klicket betyder kan du börja använda det på promenader. I början är det viktigt att man ser till att hålla avstånd till allt det spännande hunden kanske reagerar lite väl starkt på för att få ett så lyckat resultat som möjligt.